Podsumowanie ferii PDF Drukuj
czwartek, 02 lutego 2017 12:21
img_2124 We wtorek, 17. Stycznia rozpoczęliśmy we Frący ferie zimowe. Pierwszego dnia spotkaliśmy się w naszej świetlicy, by spędzić dzień na wspólnej zabawie ze znanymi, choć nieco rozzłoszczonymi ptakami z bajki pod tytułem „Angry Birds”. Rozpoczęliśmy zajęciami plastycznymi, podczas których każdy z uczestników mógł samodzielnie wykonać całą rodzinkę ptaszków wraz z zielonymi świnkami. Następnie przeszliśmy do zabawy! Motywem przewodnim całego spotkania były wściekłe ptaki, dlatego gry również były ściśle z nimi związane. Między innymi próbowaliśmy przyczepić dziób nie patrząc na portret ptaka, graliśmy w Angry-kręgle, zmodyfikowaną wersję „kółko i krzyżyk”, a także w ptasiego twistera. Po takiej dawce ruchu dzieciaki odpoczywały przy słodkim poczęstunku, który ufundowały sobie same. Całe ferie zimowe we Frący sfinansowaliśmy z pieniędzy zebranych podczas kiermaszu bożonarodzeniowego. Kolejnego dnia zdecydowaliśmy się na podróż do Gminnego Ośrodka Kultury Sportu i Rekreacji w Smętowie Granicznym, gdzie mogliśmy uczestniczyć w darmowych warsztatach garncarskich. Czwartek, 19. stycznia spędziliśmy już w naszej świetlicy, gdzie odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których dzieci przygotowały pyszne ptysie. Ponadto odbył się seans filmowy, który był dla nas sposobem na uczczenia Dnia Popcornu, poprzez spałaszowanie tej smacznej przekąski. Podczas pierwszego tygodnia ferii prężnie przygotowywaliśmy się do Frąckich obchodów Dnia Babci  i Dziadka, by 20. stycznia zaprosić do naszej świetlicy tak ważnych i bliskich naszemu sercu nestorów. Spotkanie poprowadziły dzieci, które w ramach zajęć świetlicowych przygotowały zabawne przedstawienie związane z dziadkami. Poczęstunek dla przybyłych Gości ufundowała Rada Sołecka wsi Frąca. Kolejny tydzień ferii rozpoczęliśmy z najbardziej rozpoznawalnym zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych Miśkiem – Kubusiem Puchatkiem. Podobnie, jak w minionym tygodniu dzień rozpoczęliśmy od zajęć plastycznych. Tym razem malowaliśmy solą oraz tworzyliśmy ogromny plakat naszego ulubieńca o małym rozumku. Nie zabrakło także tradycyjnych zabaw oraz słodkiego poczęstunku. Spotkanie zakończyliśmy projekcją jednego z filmów o Kubusiu. W ten sposób uczciliśmy święto tej postaci, które obchodzone jest 18. stycznia. I choć nieco zmieniliśmy jego termin, mamy nadzieję, że nasz kochany Kubuś się nie obrazi J. Kolejny dzień ferii spędziliśmy na zajęciach plastycznych i kulinarnych. Na początek dzieci lepiły piękne anioły z masy solnej wg określonego schematu. Następnie przygotowywały ciasto czekoladowe, które tak szybko zniknęło, że nie doczekało się nawet zdjęcia! Ostatniego dnia ferii dzieci przygotowywały nietypowe lampiony, czy może raczej osłony na świece. Nie były to zwyczajne ozdoby, ponieważ zostały przygotowane z makaronu! Trzeba przyznać, że wykonanie ich nie należało do zadań najprostszych. Mimo to dzieci świetnie sobie poradziły, a efekt ich działań, mówi sam za siebie. Niestety ferie zimowe dobiegły już końca, nie pozostaje nam więc nic innego, jak rozpocząć odliczanie do wakacji….