Choco, choco, chocolate! PDF Drukuj
piątek, 28 kwietnia 2017 00:00
img_2917 13. kwietnia w Wiejskim Centrum Historyczno- Edukacyjnym we Frący uczciliśmy wraz z dziećmi ukochany przez niemalże wszystkich przysmak – Czekoladę!
Spotkanie rozpoczęliśmy poszukiwaniem informacji dotyczących czekolady, które ukryte zostały w sali świetlicowej. Następnie dzieciaki otrzymały krzyżówkę, której hasła znaleźć można było na karteczkach, ze wspomnianymi wyżej ciekawostkami. Dzieci myśląc, że rozwiązanie krzyżówki wskaże im miejsce ukrycia słodyczy szybko rozwiązały zagadkę. Niestety hasło brzmiało: „Bogatego zajączka” i stanowiło jedynie życzenia ukryte w krzyżówce. Natomiast wskazówkę odnośnie ukrycia skarbu mieli od początku pod nosem, jako, że na odwrocie ciekawostek znaleźć można było literki, które po odpowiednim ułożeniu wskazywały miejsce ukrycia słodyczy. Dzięki temu mogliśmy przygotować pyszną czekoladę, która posłużyła nam do stworzenia własnych torcików wedlowskich i kakao. Składniki potrzebne do przygotowania tych pyszności ufundowane zostały przez anonimowego sponsora :) Po skonsumowaniu naszych torcików rozpoczęliśmy zabawy z chustą animacyjną, ćwicząc tym samym umiejętność współdziałania i pracy w grupie.