Frąca dla Dzieci PDF Drukuj
sobota, 03 czerwca 2017 21:34

Jak każdy wie, 1. czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Dziecka. Podobnie, jak w latach minionych, tak i w tym roku Frąca należnie uczciła to święto zapraszając do Wiejskiego Centrum Historyczno- Edukacyjnego najmłodszych mieszkańców.

Tak więc chcąc należnie uczcić ten dzień w parku rozłożono dwa dmuchańce, które zostały bezpłatnie wypożyczone dzięki ofiarności Diecezjalnej Caritas.  Ponadto odwiedzili nas członkowie Ochotniczej Staży Pożarnej w Kamionce, którzy zafundowali najmłodszym mnóstwo atrakcji. Z tego miejsca pragniemy gorąco podziękować wszystkim Strażakom z Panią Iwoną Jabłonka na czele! Podczas festynu organizowane był przeróżne konkurencje sportowe oraz zabawy ruchowe. Atrakcji było tak wiele, że część z nich, takie jak na przykład ogromne bańki mydlane, przenieść musieliśmy na najbliższy weekend. Warto zaznaczyć, iż nagrody za udział w konkursach ufundował Urząd Gminy w Smętowie Granicznym – w imieniu dzieci i organizatorów składamy serdeczne podziękowania. Jedną z atrakcji była także piniata, tym razem w kształcie popularnego ptaszka z bajki Angry Birds, której rozbicie sprawiło dzieciom wiele radości. Podobnie, jak w ubiegłym roku Rada Sołecka wsi Frąca z Panią Sołtys Elżbietą Muszyńską ufundowała wszystkim dzieciom uczestniczącym w zabawie lody i napoje. Ponadto każde dziecko na koniec zabawy otrzymało paczkę, które również zostały pozyskane, dzięki hojności Catiras Diecezji Pelplińskiej. Relacja zdjęciowa z tego wydarzenia zamieszona została poniżej.