Zabytkowy park odzyska świetność PDF Drukuj
wtorek, 05 sierpnia 2014 09:27

Prace rozpoczęły się dwa lata temu. Projekt obejmuje budowę budynku wiejskiego centrum historyczno – edukacyjnego, tzw. Małego Dworku, budowę muszli koncertowej oraz obiektów małej architektury: altany rekreacyjnej, kładek drewnianych, ławeczek.
- Jednym z głównych celów projektu jest rewitalizacja zabytkowego parku, polegająca między innymi na budowie oświetlonych alejek spacerowych, oczek wodnych oraz rozbudowie terenów zielonych – mówi Zofia Kirszenstein, wójt gminy Smętowo Graniczne. – Park ma powierzchnię 5 ha i posiada on bardzo dużą wartość przyrodniczą. Należał do Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej, która na chwilę obecną jest w stanie likwidacji. Dzięki mądrości udziałowców udało się przekazać ten teren gminie bezpłatnie.
W tym roku zakończy się budowa Małego Dworku, który swoją architekturą nawiązuje do XIX wieku.

Dla mieszkańców i nie tylko
Wójt Zofia Kirszenstein podkreśla, że bardzo ważna jest lokalna kultura i dziedzictwo.
- Uważam, że jest to bardzo piękne i historycznie cenne miejsce, dlatego nie można pozwolić by uległo zniszczeniu oraz zapomnieniu. Cieszę się, że uda się je przed nimi uchronić. Park będzie służył nie tylko mieszkańcom miejscowości Frąca, ale także naszej całej gminnej społeczności – tłumaczy wójt gminy Smętowo Graniczne.

www.portalpomorza.pl