Strona główna Historia miejsca Historyczny Pałac we Frący
Historyczny Pałac we Frący PDF Drukuj Email

palac Folwark Frąca od 1840 roku należał do Niemca, porucznika Hermanna Conrada. Właśnie za jego gospodarowania powstał piękny pałac, którego ruiny do dnia dzisiejszego mieszczą się na terenie parku we Frący. Ówcześni właściciele folwarku stosowali innowacyjne, jak na owe czasu, metody uprawy roślin oraz hodowli zwierząt. Część z nich posiadała nawet wykształcenie uniwersyteckie. Sposób prowadzenia gospodarstwa wpłynął na powiększenie się folwarku Conrada, który liczył wówczas aż 3357,7 mórg. W końcu lat sześćdziesiątych XIX wieku Conrad wybudował we Frący pałac, który otoczył pięknym parkiem. Do dnia dzisiejszego wspomniany teren parkowy posiada znaczną wartość przyrodniczą. Niektóre z drzew, szczególnie dęby i lipy, to okazy stare, które liczą sobie po 200, a nawet i więcej lat. To szczególnie ważny element parku, ponieważ w krajobrazie rolniczym, typowym dla Kociewia tego typu obszary stanowią jedyne miejsca, w których można spotkać tak dorodne i wiekowe już okazy drzew. Skład dendroflory jest bardzo urozmaicony i interesujący, a w związku z tym powinien wciąż stanowić miejsce hodowli, szczególnie, roślin drzewiastych. W 1895 roku mówiło się już jedynie o obszarze dworskim, nie o gminie wiejskiej. Cały teren zajmował 879, 5 ha, wliczając w to leśniczówkę. Obszar ten składał się wówczas z 15 gospodarstw domowych oraz 215 mieszkańców. Folwark pozostawał w posiadaniu Conradów aż do 1945 roku, kiedy to potomkowie porucznika Hermanna opuścili pałac w ucieczce przed Rosjanami. Po wyzwoleniu przez wiele lat trwał proces parcelacji majątku we Frący. Mimo, iż budynek wzniesiony przez Niemca posiadał niewątpliwie ogromną wartość dla ziemi smętowskiej, uległ całkowitemu zniszczeniu.

Poprawiony: piątek, 19 września 2014 20:35